Stjärnidrott

Svensk idrott med fotboll i fokus

Fotbollens historia

Fotboll är utan tvekan världens största sport. En av anledningarna till detta är att den i princip kan utövas var som helst, på fotbollsplaner, på gatan, på bakgårdar och på stränder. Dessutom är allt som behövs en boll sedan är det bara att sätta igång och spela.

4428843-ball-old-used-white-for-soccer-or-football

När och var fotbollen uppstod är en fråga som är svår att svara på. En del tyder dock på att en form av fotboll spelades så tidigt som på 300-talet före Kristus och då i Kina. Precis som i modern tid var bollen tillverkad av läder, dock inte fylld med luft utan med fjädrar.

Även i Centralamerika förekom fotboll innan européerna kom dit. I aztekriket under medeltiden var fotboll bokstavligen en kamp på liv och död. Huvudsakligen spelades fotboll i samband med religiösa högtider där det förlorande lagets spelare offrades till gudarna.

I både England och Frankrike förbjöds fotboll under medeltiden, dock fortsatte spelet ändå på många håll.

Den moderna fotbollen såsom vi känner den idag uppstod i mitten av 1800-talet då den spelades på brittiska internatskolor. År 1863 är ett av de viktigaste åren i fotbollshistorien eftersom det var detta år som engelska fotbollsförbundet FA bildades och det var också i samband med detta som det första gemensamma regelverket skapades.

Knappt tio år senare, nämligen 1872, spelades den första landskampen i fotboll. Detta i Glasgow där Skottland och England möttes i en match som slutade 0-0.

Sedan dess har fotbollens spridits världen över. År 1900 var fotbollen för första gången med på det olympiska programmet vid OS i Paris och år 1930 spelades också den första VM-turneringen i Uruguay med hemmanationen som segrare. Dock spelades det första sydamerikanska mästerskapet i fotboll redan år 1916. Första europeiska mästerskapet i fotboll spelades år 1960.

  • Published On : 6 years ago on
  • Author By :
  • Last Updated : November 2, 2015 @ 2:17 pm
  • In The Categories Of : Fotboll
';