Stjärnidrott

Svensk idrott med fotboll i fokus

Fotbollens betydelse

Fotboll är världens största sport och spelas över hela världen av hundratals miljoner människor och ses av ännu fler. Detta märks inte minst nu när fotbolls-VM spelas i Brasilien då vissa matcher ses av nästan en sjättedel av jordens befolkning.

Mer än bara fotboll

En orsak till att fotbollen är så populär är att den för väldigt många människor är något mycket mer än bara just själva sporten. En som beskriver detta oerhört bra är sportjournalisten Erik Niva som till vardags skriver på kvällstidningen Aftonbladet. I en artikel under pågående VM så skrev han en artikel om fotbollens betydelse i landet Uruguay.

I artikeln så beskriver han hur Uruguay bygger en stor av sin självbild som land, att man är ett fotbollsland och fotbollen är således en stor del av landets kultur och vad man vill att landet ska förknippas med. I artikeln citerar Niva Ondino Viera, Uruguays förbundskapten i fotboll för cirka 50 år sedan. I citatet, som är en fråga, påvisar han detta med att ställa frågan om vad någon vet om Paraguay, grannlandet som till ytan är mer än dubbelt så stort som Uruguay. Han besvarar sin egen fråga med – förmodligen inte speciellt mycket. Men frågar man någon om vad de vet om Uruguay, ja då är det desto fler som omgående förknippar landet med fotboll och dess två VM-guld.

En global föreställning

Uruguay som land är troligen inte ensamma om att ha den självbilden. Värdlandet för årets VM, Brasilien är också mycket förknippade med fotboll, likväl som England, Italien och Spanien, kanske framförallt England. Däremot så är det kanske inte lika påtagligt att landet förknippas med fotboll eftersom det finns så mycket annat som är förknippat med landet också. Däremot om man stället frågan till företag i Sverige som säljer sportresor, om vad som säljer bäst, ja då är det fotbollsresor till England som står som självklar segrare.

Här kan ni se ett exempel på hur viktig fotbollen är för Uruguay och dess spelare. Tårarna under nationalsången säger en del om saken.

  • Published On : 7 years ago on
  • Author By :
  • Last Updated : June 23, 2014 @ 2:17 pm
  • In The Categories Of : Fotboll
';