Stjärnidrott

Svensk idrott med fotboll i fokus

Fotboll för barn och ungdom

  • Fotboll
  • Comments Off on Fotboll för barn och ungdom

Om man som småbarnsförälder letar sätt att aktivera sina barn kan man föreslå för dem att börja spela fotboll. 

Man måste självfallet gå först efter barnets intresse, men det skadar inte att fråga om de har lust att prova på någon sport, och fotboll är nog en av de enklaste sporterna att hitta möjligheten för barn att prova på.

2803054-fotbollsmatch-for-pojklag-3

Barnfotboll

Många fotbollsorganisationer och klubbar har ofta möjlighet att ta in barn i tidig ålder, vissa så unga som fem. I början fokuserar man mest på lek och att individuellt utveckla bolltekniker. När de blir ett par år äldre börjar man även med träningsmatcher, ofta i femmannalag, för att man spelar på en mindre plan.

Omkring ett år efter detta börjar man spela så kallade sammandrag, tre på våren och tre på hösten. I ett sammandrag spelar varje lag två eller tre matcher. Under denna tid är man noga med att alla får spela lika mycket, att alla får vara med och starta matcherna, och att barnen får rotera mellan de olika positionerna på laget.

Ungdomsfotboll

Kring tioårsåldern börjar man med ungdomsfotboll, där matcher spelas i sju- till niomannalag, och nu börjar man prioritera inlärning av teknik. Här börjar man även lära sig grunderna i anfalls- och försvarsspel. Och vid trettonårsåldern lär man sig om positionsspel, understöd och täckning.

Vid fjorton och framåt spelar man nu med elvamannalag och använder sig inte av mer än sexton spelare per match. Man ser numera till att spelare får friheten att utvecklas i sin egen takt och det anses viktigt att uppmuntra dem att testa olika tekniker och spelsätt. Här börjar man även lära ut teori som taktik, laganda, fair play och andra begrepp.

Utrustning

Det behövs inte någon speciell utrustning för femåringar, men desto äldre de blir desto mer vikt läggs på bra utrustning. Undantaget är att så fort de börjar spela träningsmatcher så är det vanligt att det krävs benskydd. Det är trots allt ganska vanligt att de i den åldern missar bollen och råkar sparka en annan spelare istället. På sportamore.se kan man skaffa benskydd för en billig slant, men även annan utrustning som krävs när de blir äldre.

Det är först vid femton års ålder som spelare får börja använda fotbollsskor med skruvdobbar, och vad gäller fotbollen själv kan man fråga fotbollstränaren vilken bollstorlek som gäller för de olika åldrarna. På så sätt kan man se till att ha en boll av rätt storlek hemma som barnet kan träna med själv.

När man vuxit ur

Det kanske finns några småsyskon som kan ta över den utrustning man har när man vuxit ur sina träningskläder och sportutrustning. Det kanske inte är det roligaste som finns att få ärva stora systers fotbollsskor men till en början så kan det vara en bra lösning tills man vuxit på sig något.

  • Published On : 6 years ago on
  • Author By :
  • Last Updated : October 5, 2018 @ 12:48 pm
  • In The Categories Of : Fotboll
';